Frank Schaper is geboren op 7 augustus 1958 in Hoorn, Noord-Holland, als jongste van vier kinderen in een katholiek gezin. Jeugdhobbies: portrettekenen, puzzelen, stripboeken, voetballen, turnen en tennis. Sinds 1996 woont hij met zijn vrouw en twee kinderen in Rijnsburg, een dorp onder de rook van Leiden.

Na een VWO-opleiding (Atheneum B) op het Hoornse Werenfridus Lyceum verhuisde Frank in 1976 naar Delft. Aan de Technische Hogeschool (tegenwoordig: Technische Universiteit Delft) studeerde hij Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, behaalde hij zijn privé-vliegbrevet en de bevoegdheid om natuurkundeles te geven. In september 1982 rondde hij zijn studie cum laude af.

In de zomer van 1980 deed Schaper stage bij KLM Helikopters B.V., een dochteronderneming van de KLM. Van 1 november ’80 tot december ’81 werkte hij bij de vliegtuigfabrikant McDonnell Douglas in Long Beach, California, USA.

Hij werd KLM-er op 1 november 1982, nadat hij de functie Hoofd R&D kreeg aangeboden bij KLM Helikopters BV. Acht jaar later, inmiddels Hoofd Logistiek en plaatsvervangend Directeur, stapte hij op 32-jarige leeftijd over naar de KLM moedermaatschappij. Zijn achtereenvolgende functies aldaar: consultant Corporate Strategy and Planning, Hoofd Product Development Marketing, Plv. Hoofd Cabinepersoneel, Projectleider Baseline , Hoofd Material Services (een compleet cv is op aanvraag beschikbaar, klik Contact). Per 1 juli 1999 onderbrak Schaper zijn KLM-loopbaan voor een sabbatical van een half jaar. Schaper sloot op zijn 43 ste een periode van 25 jaar in de luchtvaart af. Hij nam ontslag bij de KLM om zich vanaf 1 januari 2002 volledig te wijden aan het schrijven van boeken en aan andere zaken, maar nog altijd draagt hij de KLM een warm hart toe.

Frank vond tussen 1988 en 1992 samen met zijn broer Bert een nieuw kaartensysteem, de Flat Globe, en de perfecte voetbal, de NIKE GEO, uit (klik Uitvindingen voor dit bijzondere verhaal).

Een wereldprimeur van de KRO op zondagavond 5 juni 2005, live op Nederland 1: de eerste speciaal voor televisie ontwikkelde persoonlijkheidstest op basis van het enneagram, De Nationale Karaktertest. Dit programma is geproduceerd door Eyeworks, de vragenlijst met 39 vragen is gemaakt door Frank.

Naast zijn werk als personal coach, trainer en adviseur heeft Frank Schaper vier boeken geschreven over uiteenlopende onderwerpen elders beschreven op deze website.