Project omschrijving

Wie een dictator wil begrijpen moet zijn rolmodellen bestuderen. Leiderschapsexpert Frank Schaper bracht de rolmodellen van tientallen dictators in kaart. Hij ontdekte hoe hun leiderschapsstijl zich al eeuwenlang voortplant als een hardnekkig virus. Napoleons veroveringen waren geïnspireerd door Alexander de Grote en Julius Caesar. Saddam Hoessein imiteerde Jozef Stalin. In dit rijk geïllustreerde boek belicht Schaper wat leiders als Pinochet, Videla, Qadhafi, al-Assad, Bokassa, Castro en Kim Il-sung met elkaar gemeen hebben.

Het Dictatorvirus geeft een kijkje in de duistere ziel van menig dictator. Wat drijft Vladimir Poetin? Welke rolmodellen inspireerden hem bij zijn geheime invasie in Oekraïne? Waar kwam Hitlers grootheidswaan vandaan? Wie waren zijn inspiratiebronnen voor zijn jodenhaat en volkerenmoord?

De hedendaagse ‘democratische dictator’ verbergt zijn ware aard onder een democratisch vernislaagje. Deze mutatie van het dictatorvirus zien we bij Poetin, Mugabe, Berlusconi, Erdoğan en al-Sisi. De geschiedenis herhaalt zich niet, wij herhalen de geschiedenis. Maar dan net even anders.

Wil je een presentatie organiseren van Frank Schaper over zijn boek Het Dictatorvirus? Bekijk deze impressie en neem dan contact met hem op via de mail.

Een imposant relaas, zeer toegankelijk geschreven.
NBD Biblion
Een heel aardig en fraai vormgegeven boek.
Historisch Nieuwsblad
Alleen al de illustraties, foto’s en de zogeheten evolutielijnen van het dictatorvirus zijn de moeite waard om dit boek aan te schaffen, dat ook als naslagwerk zeer nuttig is om een en ander op te zoeken.
Bert Vos, wegmagazine De Aziatische Tijger
★★★★★ ‘Fenomenaal’
Pierre Pieterse, Hoofdredacteur Managementboek Magazine
Het kloeke boek van Frank Schaper is een ware oogopener, vol veelzeggende en vaak weinig bekende foto’s
De Groene Amsterdammer
Lees het en leer van alle dictators die de wereld ooit gekend heeft. En bekijk het, want deze intrigerende bijbel, waaraan vier jaar lang is gewerkt, is fabelachtig geïllustreerd met honderden veelal verbluffende foto’s
Quote Magazine