Project omschrijving

Frank Schaper is de maker van De Nationale Karaktertest 2005, gebaseerd op het Enneagram, ontwikkeld in samenwerking met KRO en Eyeworks. Wilt u deze test van 39 vragen maken via internet klik dan op www.enneagram.kro.nl. Op dezelfde website staat een interview met Frank Schaper en meer informatie over de KRO-uitzendingen in dit kader: De Nationale Karaktertest 2005, die het model introduceert bij een breed publiek, en de prachtige Filmreeks van 9 telefilms, elk gebaseerd op een van de negen Enneagramtypes.

Kunnen nieuwe titels nog iets aan de zegetocht van het enneagram toevoegen? Nou en of. Vooral ‘Het team in jezelf’ van de trainers/coaches Frank Schaper en Azwin Ressang is een paar avondjes waard. De auteurs stoffen de mystiek van het model af en presenteren een frisse, ketterse benadering. Ze maken korte metten met de dwanggedachte van de Amerikanen dat ieder mens diep van binnen een eendimensionaal en onveranderlijk wezen is. Het is een opluchting dat het duo Schaper/Ressang niet die knellende gewetensvraag stelt: wat ben je nou echt, een Baas of een Vredestichter? […] Met al die controleerbare voorbeelden maken Schaper en Ressang hun opvatting wel aannemelijk.
de Volkskrant, 18 maart 2003


Het team in jezelf 
stond in mei 2003 op nummer 2 van de Intermediair top 10 Nederlandstalige Managementboeken. Het is het eerste boek van Frank Schaper. Hij schreef het samen met Azwin Ressang, senior trainer bij De Baak en auteur van het boek Emotionele Intelligentie – 50 tips.

Voor een uitgebreide indruk van het boek klik www.teaminjezelf.nl. U kunt het boek bestellen via www.scriptum.nl of www.bol.com.
Heeft u interesse in een workshop van Frank Schaper over het Enneagram? Klik Enneagram workshop voor meer informatie of Contact om met Schaper te overleggen over de mogelijkheden.

Voor meer informatie over het Enneagram in het algemeen ziewww.enneagram.pagina.nl.

Klik op de afbeelding hieronder om de cirkel met de negen Enneatypebeschrijvingen in het groot te zien.

De negen Enneatypebeschrijvingen

De auteurs geven blijk van inlevingsvermogen in de lezer en hebben een prettige stijl van schrijven. Daardoor is het boek nergens droog, ondanks de vele theorie. […] Met fixatie op één type doe je jezelf tekort. […] Als de verschillende types in ons op een harmonieuze wijze samenwerken (in onszelf, maar ook herkenbaar in een écht team) vergroten we onze mogelijkheden en gevoel voor innerlijke harmonie. Bovendien is het mogelijk om meer types te ontwikkelen en zo meer uit je zelf te halen. Door deze genuanceerde benadering is het enneagram uiteindelijk van meer waarde. […] De kracht van de kritische benadering van de auteurs is dat het enneagram uit de hoek van ‘zweverigheid’ wordt gehaald en voor een breder publiek acceptabel wordt als typologie naast andere.
Religie & Mystiek, Courant der boeken & spiritualiteit, 2003
[/fusion_builder_column_inner][/fusion_builder_row_inner]
Boek gebaseerd op de gedachte dat ieder elk van de typen is. Hiermee staat het lijnrecht tegenover al het andere materiaal wat op de markt beschikbaar is en dat uitgaat van 1 basistype.
Boekenselectie, enneagram.pagina.nl
Dit boek is nuchter, helder, origineel en onderhoudend en getuigt van kennis.
Uitgeversgroep Allmedia
In de hausse (van enneagramboeken) onderscheidt Het team in jezelf zich door een nuchtere toon en een aangenaam gebrek aan dikdoenerij […] Ze schrijven zo helder over het model dat het warempel lijkt alsof je er als lezer ook wat mee zou kunnen. Dat Schaper en Ressang niet aarzelen bekende Nederlanders als voorbeeld te nemen maakt Het team in jezelf helemaal tot een belevenis.
Management Scope, april 2003
Frank en Azwin geven in hun boek een geheel nieuwe kijk op de mythe van enneagrammen. Zeer herkenbaar en zeer toepasbaar. Het enige dat ik hier nog op kan zeggen is LEZEN!’ (vijf sterren)
Burnin.nl
Heel aardig en herkenbaar is dat Schaper en Ressang de verschillende types duiden aan de hand van bekende Nederlanders, zoals Louis van Gaal, Annemarie Jorritsma, Joop Braakhekke en talloze anderen van wie typerende uitspraken worden gerelateerd aan de negen enneagramtypes. Goed bij de teneur van het boek passen de relativerende strips van Sigmund.
Twentsche Courant 'Tubantia’, 11 maart 2003
Ook de wat sceptische Schaper en Ressang kunnen natuurlijk niet om een beschrijving van de negen persoonlijkheidstypes heen. Maar de manier waarop ze dat doen, door citaten van bekende Nederlanders te gebruiken, bevordert de herkenbaarheid aanzienlijk en ook de concrete toepasbaarheid. Verder bevat dit boek als enige de uitgebreide Riso-Hudson Enneagram Type Indicator.
Management Trends, Tools & Visies