Frank Schaper heeft samen met zijn broer Bert twee uitvindingen gedaan: de Geo-voetbal en het Flat Globe-kaartensysteem. Beide uitvindingen zijn internationaal gepatenteerd. De voetbal is een wereldwijd succes, het systeem met 32 kaartjes nog niet. Hieronder vertelt Frank het hele verhaal.

Vernieuwing komt meestal voort uit onvrede. In 1988, het lijkt wel een eeuw geleden, vloog ik vaak voor mijn werk als manager bij de KLM. Tijdens de lange vluchten keek ik altijd in het inflight magazine, waarin elke zichzelf respecterende luchtvaartmaatschappij trots zijn routenet toont. Vreemd, dacht ik dan: een vliegtuig neemt de kortste route van A naar B, maar de vliegroutes op de wereldkaart zijn omslachtige, kromme lijnen. Waarom kunnen ze niet gewoon recht zijn en correct de route en de afstand weergeven? De wereld werd een ‘global village’, maar een bruikbare stadskaart moest kennelijk nog worden uitgevonden. Het probleem liet me niet los. De kern was dat een bol zich eenvoudigweg niet zonder vervormingen in een plat vlak laat afbeelden. Ik besloot een oplossing te verzinnen en kwam uit op het voetbalpatroon van 12 vijfhoekjes en 20 zeshoekjes. De wereld geprojecteerd op 32 kaartjes, elk niet rechthoekig, maar vijf- of zeshoekig en losbladig. Je kunt ze zo neerleggen en aan elkaar schuiven dat er altijd een verbinding te maken is tussen twee willekeurige punten A en B op aarde. Probleem opgelost.

De aarde is plat en de bal is niet rond. Galileï zou zich omdraaien in zijn graf als hij wist dat Nederlandse uitvinders dit anno 1995 nog durven te beweren. De broers Frank en Bert Schaper, die samen het bedrijf ‘Shapes’ in Hoorn vormen, vonden onlangs de platte aardbol uit.
De Telegraaf
Het geheime wapen van PSV, Paris Saint Germain, de hele Spaanse eerste en tweede divisie is een nieuwe bal die Nike GeoDesign heet. Het idee achter de GeoDesign is afkomstig van twee Nederlandse broers, Bert en Frank Schaper. “Het is de beste bal ter wereld.
Nieuwe Revu