De conservatieve columnist Robert Kagan vergeleek Trump met Caesar en zei: ‘A Trump dictatorship is increasingly inevitable’. Volgens de Republikein Liz Cheney, een verklaard vijand van Donald Trump, zijn de Verenigde Staten ‘sleepwalking into dictatorship’. Hun waarschuwingen, gedaan in december 2023, waren echter niet besteed aan hun partijgenoten. Een jaar voor de verkiezingen van november 2024 vroeg Fox-presentator Sean Hannity aan Trump of hij een dictator zou zijn tijdens een tweede termijn, waarop Trump antwoordde: ‘Only on Day One. After that, I’m not a dictator.’ Hij loog. Donald Trump voldoet aan vrijwel alle kenmerken en uitingsvormen die leiderschapsexpert Frank Schaper in 2015 formuleerde voor een dictator, in zijn boek Het Dictatorvirus, zoals grootheidswaan, zelfverrijking, bedrog, geheimen, sektegedrag en corruptie. Trumps pogingen om zijn macht te behouden na de verloren verkiezingen in november 2020 zijn bekend. Minder bekend is hoe hij een dictator is geworden. Wie waren zijn voorbeelden? In dit eerste deel van de Trumptrilogie The Great American Dictator ontleedt Schaper de complete set van 40 rolmodellen die het leven, de loopbaan en de modus operandi van de 45ste president van de Verenigde Staten hebben gevormd. 

Trumps rolmodellen variëren van zijn ouders tot legendarische zakenmannen, een Arabische wapenhandelaar, bijzondere filmpersonages, illustere Hollywoodbazen, Amerikaanse presidenten, een Franse president en een Russische dictator. Vrijwel alles wat Trump doet of zegt heeft hij van hen afgekeken, bewust of onbewust. Met zijn liefde voor goud, golf en valsspelen imiteerde Trump zijn filmheld Auric Goldfinger. Zijn uitspraak ‘You’re fired!’  kopieerde hij van New York Yankees-eigenaar George Steinbrenner. Het bijbehorende schietgebaar en zijn geknepen blik keek Trump af van zijn idool Clint Eastwood. ‘Make America Great Again’ was eerst de slogan van rolmodel Ronald Reagan en het woord ‘witchhunt’ werd al veelvuldig gebruikt door Trumps inspirator Richard Nixon. Zijn strategie in rechtszaken leerde hij van zijn mentor, advocaat en fixer Roy Cohn. Wie Trump écht wil begrijpen moet dus eerst zijn rolmodellen bestuderen.

Dit is een bijzonder goed boek over Donald Trump. Waarom doet Trump zoals hij doet? Door zijn rolmodellen. Frank Schaper laat de overeenkomsten en verschillen tussen Trump en zijn rolmodellen zien, en baseert zijn analyse op eigen onderzoek in honderden bronnen: tv-optredens, boeken, nieuws-sites, enz. In ruim 400 bladzijden geeft Frank Schaper een duidelijke verklaring van het karakter van een super-narcist, een sekteleider, een dictator. Het is een boek met heldere teksten, aantrekkelijk vormgegeven, met veel illustraties. Ik heb het met aandacht, verbijstering en plezier gelezen. Lees meer…

Fokke Zwaan, libris.nl

Mijns inziens verplichte kost. Onlangs is ‘The great American dictator – Deel 1 – Donald Trump en zijn 40 rolmodellen’ van Frank Schaper gepubliceerd. Het is het eerste deel van een trilogie. Een lijvig boek (de omvang van een telefoonboek) met heel veel wetenswaardigheden over de fatale karakterontwikkeling van deze pathologische supernarcist.

Louis Thörig

Boeiend – en schokkend! We hebben allemaal onze rolmodellen. Zo ook Donald Trump. Frank Schaper onderzocht door wie Trump zich laat inspireren en schreef een geweldig en tegelijk beangstigend boek: ‘The Great American Dictator; Donald Trump en zijn 40 rolmodellen’. Een boek over ik-gericht leiderschap.

Henk Jan Kamsteeg

Meesterlijke, rijk geïllustreerde analyse van het ‘fenomeen’ Donald Trump. Voortbordurend op in eerdere boeken gedeelde kennis laat Frank Schaper nu zijn licht schijnen op Donald Trump. Fascinerend en ook beangstigend hoe hij de karakterontwikkeling van zijn hoofdpersoon weet te analyseren aan de hand van talloze voorbeelden en vergelijkingen. Een absolute aanrader voor iedereen die wil weten hoe het zover heeft kunnen komen.

E.N. Ludoph