Frank Schaper is geboren op 7 augustus 1958 in Hoorn, Noord-Holland, als jongste van vier kinderen in een katholiek gezin. Zijn jeugdhobbies waren portrettekenen, puzzelen, stripboeken lezen, voetballen, turnen en tennissen. Sinds 2017 woont hij met zijn vrouw in Gouda. Hij heeft een zoon, een dochter, een schoonzoon en twee kleinkinderen.

Na een VWO-opleiding (Atheneum B) op het Hoornse Werenfridus Lyceum verhuisde Frank in 1976 naar Delft. Aan de Technische Hogeschool (tegenwoordig: Technische Universiteit Delft) studeerde hij Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek. In die tijd behaalde hij zijn privé-vliegbrevet en de bevoegdheid om natuurkundeles te geven. In september 1982 rondde hij zijn studie cum laude af.

In de zomer van 1980 liep Schaper stage bij KLM Helikopters B.V., een dochteronderneming van de KLM. Twee jaar later zou hij daar gaan werken.

Van 1 november ’80 tot en met december ’81 werkte hij bij de vliegtuigfabrikant McDonnell Douglas in Long Beach, California, USA, waarna hij een maand door het hele land reisde en terugkeerde naar Nederland.

Hij werd KLM-er op 1 november 1982, nadat hij de functie Hoofd R&D kreeg aangeboden bij KLM Helikopters BV. Acht jaar later, inmiddels Hoofd Logistiek en plaatsvervangend Directeur, stapte hij op 32-jarige leeftijd over naar de KLM moedermaatschappij. Zijn achtereenvolgende functies aldaar waren: consultant Corporate Strategy and Planning, Hoofd Product Development Marketing, Plv. Hoofd Cabinepersoneel, Projectleider Baseline (een KLM-breed saneringsprogramma) en Hoofd Component Services. Per 1 juli 1999 onderbrak Schaper zijn KLM-loopbaan voor een sabbatical van een half jaar. Schaper sloot eind 2001 op zijn 43ste een periode van 25 jaar in de luchtvaart af. Hij nam ontslag bij de KLM om zich vanaf 1 januari 2002 volledig te wijden aan het schrijven van boeken, aan zijn gezin en aan andere werkzaamheden voor honderden personen en organisaties, maar nog altijd draagt hij de KLM een warm hart toe.

Frank vond tussen 1988 en 1992, samen met zijn broer Bert, een nieuw kaartensysteem, de Flat Globe, en de perfecte voetbal, de NIKE GEO, uit (klik Uitvindingen voor dit bijzondere verhaal).

Schaper was mede-verantwoordelijk voor een wereldprimeur van de KRO op zondagavond 5 juni 2005, live op Nederland 1: de eerste speciaal voor televisie ontwikkelde persoonlijkheidstest op basis van het enneagram, De Nationale Karaktertest. Dit programma was geproduceerd door Eyeworks, de vragenlijst met 39 vragen was door Frank gemaakt, die ook als expert in de uitzending zat. In de loop der jaren heeft hij deelgenomen aan tientallen televisie- en radioprogramma’s, met een grote diversiteit aan onderwerpen.

Naast zijn werk als personal coach, trainer en adviseur heeft Frank Schaper 7 boeken geschreven over uiteenlopende onderwerpen, zoals leiderschap, persoonlijkheidstypen, zelfvertrouwen, rolmodellen, dictators en stress en vermoeidheid. Deze boeken worden elders beschreven op deze website. Zijn meest recente boek is The Great American Dictator, Donald Trump: zijn rolmodellen, zijn karakter, zijn presidentschap (2020). Een voorpublicatie daarvan is gratis te lezen op de speciale website www.dictatortrump.net.

Interviewer René Pluijm vraagt Frank Schaper naar zijn leven, zijn loopbaan, zijn boeken en zijn leiderschap en naar de kenmerken van een dictator. René legt Frank ook een eigen coachvraag voor. Het interview werd gehouden op het hoofdkantoor van Bagels & Beans op 10 juni 2021.

Podcast: Interviewer René Pluijm vraagt Frank Schaper naar zijn leven, zijn loopbaan, zijn boeken en zijn leiderschap en naar de kenmerken van een dictator. René legt Frank ook een eigen coachvraag voor. Het interview werd gehouden op het hoofdkantoor van Bagels & Beans op 10 juni 2021.