‘Iedereen zag het aankomen, behalve ik,’ schreef een vrouw na haar burnout. Frank Schaper verklaart in Geen tijd voor burn-out waarom mensen tijdens het opbranden alle waarschuwingssignalen negeren. Hij legt de link tussen persoonlijkheid en burnout-risico, aan de hand van het Enneagram, dat hij eerder beschreef als co-auteur van Het team in jezelf.
Schaper ziet een burnout als de dramatische afsluiting van een levensfase, na het te lang doorgaan met een bepaalde levensstrategie. Als rode draad gebruikt hij het verhaal van Joop van den Ende, die zijn leven een nieuwe wending gaf na zijn burnout op 58-jarige leeftijd. Waarom raakte Van den Ende nu juist op die leeftijd burnout?
Verder gaat het boek in op vragen als:

  • Waarom branden vrouwen soms al op jonge leeftijd op (zoals Katja Schuurman)?
  • Was de burnout van Karin Bloemen kenmerkend voor vrouwen van 40?
  • Hoe ontliep workaholic John de Mol zijn burnout?
  • Bij welke leeftijden piekt het aantal burnouts?
  • En: waarom branden mannen later op dan vrouwen?

De antwoorden vindt u in Geen tijd voor burnout – een baanbrekend boek om tijd voor te máken.

Schaper baseert de statistische overzichten in zijn boek op een internet-enquête die hij in 2003 hield onder ruim 400 mensen met een burnoutervaring. Eén van deze overzichten is de top 50 waarschuwingssignalen, kenmerkend voor een dreigende burnout. Herkent u bij uzelf of bij iemand in uw omgeving meerdere van deze symptomen, lees dan Geen tijd voor burnout, neem contact op met de auteur (klik Contact of Personal Coaching) of surf eens rond op www.burnin.nl.

Burnin.nl, van ervaringsdeskundige Gert Otter, is op dit gebied de best bekeken website van Nederland. Bij de rubriek Columns & Artikelen treft u een uitgebreide impressie van het boek en de bijbehorende enquête-resultaten aan.

Geen tijd voor burnout bevat een Enneagram-vragenlijst gemaakt door Loco Motiva, dat zich heeft gespecialiseerd in stresspreventie. Wilt u meer weten over dit bedrijf in Utrecht of de vragenlijst online invullen? Klik www.locomotiva.nl.

U kunt het boek bestellen via www.scriptum.nl of www.bol.com.

Wie meer wil weten over burnout kan ook terecht op burnout.pagina.nl.

Een burnout begint vaak in januari (klik op de afbeelding om uit te vergroten):

De “top 50 waarschuwingssignalen burnout” (klik op de afbeelding om uit te vergroten)

Natuurlijk zit er helemaal niemand te wachten op alwéér een boek over burn-out. Maar daar heeft Frank Schaper een slimme oplossing voor gevonden: bekende nederlanders. […] origineel, en gewaagd, is zijn zelfbedachte psychologische inbedding van dit stukgeschreven fenomeen. […] Zijn tweede boek Geen tijd voor burnout is een prettig leesbare verhandeling, waar zichtbaar met erg veel plezier aan is gewerkt.
FEM Business, 24 januari 2004
Opbranden. Waarom overkomt het wel de een en niet de ander, die precies hetzelfde doet? Ligt het allemaal besloten in iemands karakter? Auteur en personal coach Frank Schaper deed er een uitvoerige studie naar en hield een uitgebreide enquête onder slachtoffers. Dat leidde tot verrassende inzichten.
Noordhollands Dagblad, 21 januari 2004
Het aantal mensen dat zich ziekmeldt vanwege een burnout, stijgt in de eerste maand van het jaar spectaculair. Managers doen er goed aan daar alvast serieus rekening mee te houden, waarschuwt auteur en burnout-onderzoeker Frank Schaper. “Januari is de maandag van het jaar.” […] Schapers boek puilt uit van verrassende weetjes en analyses over het verschijnsel burnout. En voor het eerst worden er harde, cijfermatig onderbouwde gegevens in opgevoerd.
Algemeen Dagblad, 2 januari 2004
Wie alles wil weten over het leven en lijden van Joop van den Ende, moet het boek ‘Geen tijd voor burnout’ van Frank Schaper lezen. De auteur verzamelde alle grote interviews en strooide Joops levensverhaal als hagelslag door een degelijke verhandeling over het verschijnsel burnout […] Toegegeven, het is lekker smullen van de levensverhalen van Joop, Katja Schuurman, Karin Bloemen, Johan Cruijff en Johnny de Mol […] Schaper gebruikt hun verhalen om duidelijk te maken dat de kans op een burnout samenhangt met opvoeding en levensfase […] Wat kan dit boek nog toevoegen? “Met mijn boek kun je inschatten hoe burnoutgevoelig je zelf bent. Oók als je nog geen waarschuwingssignalen hebt ervaren.”
Intermediair, nr. 2, januari 2004
Hoe komt het dat de ene mens bij chronische stress een hartaanval ontwikkelt en de ander opgebrand raakt? Volgens Frank Schaper […] maakt het lichaam zelf die keuze […] Waarom vrouwen eerder opbranden? Volgens Schaper komt dat omdat zij meer faalangst hebben, zich vaker ondergewaardeerd voelen en er meer dan mannen onder lijden als het thuis niet lekker gaat. Een prettig leesbaar boek, doorspekt met ervaringsverhalen en cijfers, onder andere uit eigen onderzoek.
OPZIJ, februari 2004
Voormalig KLM-manager Frank Schaper verdiepte zich in het verband tussen karakter, levensfasen en stress. Joop van den Ende – die op 58-jarige leeftijd het roer radicaal omgooide – leverde de rode draad voor dit belangrijke boek.
Management Team, 30 januari 2004
Ik ken Frank Schaper als een veelzijdig iemand. Iemand met bijzondere intellectuele en menselijke kwaliteiten, die een fascinerend boek heeft geschreven. Ik beveel het van harte bij de lezer aan.
Jaap van Ginneken, psycholoog/auteur