Project omschrijving

Wilt u een training van Frank Schaper meemaken over geboren leiderschap? Klik dan hier.

In het tijdschrift Leadership van maart 2010 schreef Frank Schaper het cover-artikel, gewijd aan geboren leiderschap. Klik hier voor het pdf-bestand.

leiders2Het is de droom van elke manager: een geboren leider zijn. Frank Schaper was er één in zijn tijd als KLM Executive, volgens een collega die hem in een crisissituatie aan het werk zag. Schaper herleidt in dit boek de kiem van zijn leiderschap naar zijn vader en de striphelden uit zijn jeugd, zoals Lucky Luke, Kuifje, Prins Valiant, Spider-Man, Eric de Noorman, Buck Danny, Bernard Prince, Red Dust, Alex, Blueberry, Don Bosco, Asterix en Suske & Wiske.

Met behulp van ‘spiegelneuronen’ en ‘avatars’ verklaart Schaper hoe ieder van ons als geboren volger open staat voor levende en fictieve rolmodellen, vooral tijdens onze eerste twintig levensjaren. De geboren leider leeft een onbewust script, geschreven door zijn vroege voorbeelden. De beeldvorming in de ogen van zijn volgers doet de rest.

leiders

Schaper projecteert zijn hypothese op het leiderschap van onder anderen Mandela, Sarkozy, Churchill, Paus Johannes Paulus II, Stalin, Mao, Bush en Saddam, en gaat daarvoor op zoek naar hun rolmodellen. Stijlen van leiderschap blijken zich voort te planten als onbewuste griepvirussen, in steeds nieuwe gastheren. De geschiedenis herhaalt zich niet, wíj herhalen de geschiedenis, maar dan net even anders. Schapers onderzoek naar ‘de geboren dictator’, een perverse vorm van geboren leiderschap met de ooit democratisch gekozen Adolf Hitler als ultiem voorbeeld, is daarom relevant voor hedendaagse kiezers.

Hoe je een geboren leider wordt is een rijk geïllustreerd en zorgvuldig gedocumen­teerd boek dat uw visie op leiderschap en op de wereldgeschiedenis voor altijd zal veranderen.

Uit onverwachte hoek komt nu een nieuwe hypothese: de geboren leider leeft een onbewust script dat is geschreven door zijn rolmodellen die hij koestert; de beeldvorming van zijn vormers doet de rest.
De Volkskrant
Door de vele illustraties en praktijkvoorbeelden is het boek voor iedereen interessant en vermakelijk.
Arbo Magazine
Hield u vroeger van Spider-man, Lucky Luke of Suske en Wiske? Grote kans dat deze stripboeken uw leiderschapsstijl aanzienlijk meer hebben beïnvloed dan managementboeken of cursussen.
Het Financieele Dagblad
Een bijzonder en gelaagd boek dat zondermeer navolging verdient, wat vormgeving betreft als zeker ook binnen de discussie rond het fenomeen leiderschap
Management & Literatuur

 

[testimonials textcolor=””]
De prijs voor de mooiste boektitel van het jaar gaat in 2009 zonder twijfel naar Frank Schaper: Hoe je een geboren leider wordt. In dit boek beschrijft hij hoe hij als manager is beïnvloed door de striphelden uit zijn jeugd. Schaper houdt geen gratuit betoog, maar is bloedserieus: hij is er van overtuigd dat zijn ideeën en reflexen zijn beïnvloed door spiegelneuronen. M&L sprak even met de auteur. Het idee voor het boek ontstond toen Frank Schaper (1958) weer eens ging grasduinen in de stripalbums die hij tussen zijn zesde en achttiende had gelezen. ‘Ik verslond die boeken vroeger’, vertelt Schaper. ‘Als jongen heb ik bijna niets anders gelezen. Kuifje, Lucky Luke, Prins Valiant, Buck Danny. Bij herlezing viel mij op dat ik zo veel herkende in de manier waarop zij dingen aanpakken. En dan heb ik het niet over de archetypische heldendaden. Het waren andere scènes uit die strips die herinneringen naar boven brachten uit de tijd dat ik actief was als manager.
Managementboek, www.managementboek.nl
[/fusion_testimonials]

 

Wat een heerlijk boek: ‘Hoe je een geboren leider wordt’. Auteur Frank Schaper beschrijft hoe leiders hun visie op leiderschap bewust of onbewust laten beïnvloeden door hun rolmodellen. Voor Schaper, onder andere werkzaam geweest als manager van verschillende afdelingen binnen de KLM, waren dit stripfiguren. Op ludieke wijze neemt hij zijn lezers mee in zijn ontdekkingstocht. Eindelijk weer een echt origineel boek over leiderschap!